Mind Lab – joaca de-a gandirea

…sau cum invata  cei mici sa devina oameni mari – inteligenti si responsabili, jucandu-se!

Iulia Muresan

Comunicare, creativitate, cooperare, spirit de echipa, rabdare, concentrare, vointa si perseverenta – sunt doar cateva dintre ingredientele magice stimulate si valorificate la maxim de programul Mind Lab, pentru copii cu varste intre 4 si 14 ani.
Ce poate fi mai benefic pentru copiii nostri si dezvoltarea lor armonioasa (social-intelectuala), decat insusirea acestor abilitati pur si simplu participand activ la activitatea lor preferata: joaca?!

Totul a pornit de la cateva jocuri simple, international cunoscute si recunoscute: Go, Sah si Bridge – apoi au fost inlocuite cu altele, insumand in prezent peste 50 de jocuri de gandire, care constituie mediul ideal de invatare si experimentare.
Mind Lab este un program educational care se bucura de 15 ani de implementare cu succes in Israel, unde a si fost dezvoltat, si de pana la 5 ani de experienta in scoli si gradinite din peste 25 de tari din lume, printre care Marea Britanie, Spania, Italia, Romania, Ungaria, Portugalia, Turcia, Australia, SUA, Brazilia si altele. Eficienta metodei a fost verificata printr-o serie de studii efectuate de cercetatori experimentati (de notorietate fiind prof. Donald Green de la Universitatea Yale din SUA).
 
Jocul si joaca reprezinta principala activitate a copiilor de pretutindeni – astfel experimenteaza, descopera si socializeaza. Intr-o lume in care, in prezent, ingrijorator de multe jocuri au tendinte violente, si nu numai ca pot induce psihicului labil al copiilor conceptii gresite asupra vietii, ci le pot inhiba dezvoltarea psiho-emotionala si mentala. MindLab promoveaza atat gandirea logica si inteligenta emotionala, cat si dezvoltarea sociala a copilului – concentrarea, rabdarea, atentia, si, deloc de neglijat, conceptul de “a sti sa pierzi” (pentru ca intotdeauna exista un castigator si un infrant). Un slogan potrivit in acest sens ar putea fi in genul “Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!” – pentru ca ori de cate ori ai juca un joc, de fiecare data se desfasoara altfel, si poti dezvolta noi strategii de abordare.
 
Desi ei spun ca se joaca, copiii invata si experimeneaza in joc strategii si modele de gandire despre cum sa-si rezolve problemele, cum sa ia decizii, cum sa-si gestioneze resursele, cum sa-si stabileasca obiective sau cum sa-si planifice actiunile pentru a si le atinge. Si cel mai important: invata inca de la curs cum sa o faca si in viata lor de zi cu zi!

Am participat la o etapa a olimpiadei Mind Lab nu in calitate de trainer, ci de organizator, si am fost fascinata de desfasurarea probelor de concurs (diverse perechi ale elevilor scolilor participante, la jocurile pentru care s-au pregatit intensiv pentru marea provocare: olimpiada). Sesiunile de joc se desfasoara in liniste, astfel incat cei mici sa se poata concentra atat la mutarea lor, la strategia pe care si-o formeaza in minte, cat si la intuirea mutarii adversarului si a strategiei acestuia de joc.
Atat inainte, cat si dupa incheierea partidei de joc, cei doi jucatori isi strang mana – acesta fiind un obicei deja traditional in programul international MidLab, extrem de important si motivant pentru psihicul celor mici – urandu-si succes inainte de joc si apoi felicitand castigatorul si acceptand infrangerea ca pe o provocare – pentru un viitor succes.
 
I-am observat concentrandu-se, gandindu-se, framantandu-si mainile, fixand cu privirea tabla de joc, desprinzandu-se complet de tot ce era in jur si implicandu-se in joc, avand apoi satisfactia inegalabila a succesului sau simtind gustul « infrangerii » – deloc amar, ci usor picant as spune, pentru ca ii determina sa continue, sa isi perfectioneze strategia de joc si sa invete de la “adversar” – din mutarile si strategiile lui.

 Si, pentru ca, asa cum am mai spus, fiecare joc are un numar imens de mare de variante si posibilitati de abordare care duc la victorie,  fiecare joaca e o placuta provocare!
Iata, asadar, un program educativ interesant si bine pus la punct, de o valoare inestimabila in vremurile noastre, care implica invatarea si dezvoltarea atator abilitati prin joaca – o joaca bine organizata si supravegheata, creatoare de campioni (in lupta cu viata)!