Cercetare

Rezolvarea problemelor

Eficienţa metodei Mind Lab a fost testată printr-o serie de proiecte de cercetare comparativă desfăşurate în colaborare cu cercetători experimentaţi, cel mai renumit fiind Profesorul Donald Green de la Universitatea din Yale. Cercetările au confirmat faptul că metoda Mind Lab îmbunătăţeşte semnificativ abilităţile cognitive ale copiilor, precum şi deprinderile necesare vieţii de zi cu zi.

În cadrul unui astfel de proiect de cercetare, a fost verificată următoarea ipoteză: prin însuşirea unor modele meta-cognitive şi aplicarea acestora în jocurile pentru stimularea gândirii şi în viaţa de zi cu zi, copiii pot fi învăţaţi cum să gândească abstract şi strategic. Verificarea acestei ipoteze s-a realizat printr-un studiu de teren la care au participat copii cu vârste între 8 şi 12 ani din diverse medii socio-economice.

În prima etapă, copiilor li s-a prezentat versiunea computerizată a jocului “Parcarea”. Această versiune avansată monitorizează performanţele şi progresele copiilor şi ulterior, le colaţionează într-o bază de date.

  • În cea de-a doua etapă, copiii din grupul aflat sub studiu au fost învăţaţi modele abstracte de rezolvare a problemelor şi modul în care acestea se regăsesc în viaţa de zi cu zi. Ulterior, li s-a arătat cum respectivele pot fi aplicate direct în joc. Copiii din grupul de control au participat liber la sesiunea de joc.
  • În etapa a treia, toţi copiii au fost învăţaţi un nou joc, “Evadarea de pe lună”.  Ambele grupuri au primit aceleaşi instrucţiuni.
    Rezultatele indică faptul că toţi copiii din grupul studiat şi-au îmbunătăţit semnificativ nivelul performanţelor, în comparaţie cu omologii lor din grupul de control, chiar dacă celor din grupul de control le-a fost alocat un timp prelungit de joc. Remarcabil este faptul că, până şi în cea de-a treia etapă, grupul aflat sub studiu a obţinut rezultate notabile. De fapt, diferenţele între cele doua grupuri au crescut în timpul etapelor a doua şi a treia.

Concluziile derivate din aceste rezultate au fost următoarele:

  1. Învăţarea modelelor Mind Lab de rezolvare a problemelor îmbunătăţeşte semnificativ abilităţile cognitive strategice ale copiilor.
  2. Copiii care au învăţat modelele abstracte Mind Lab au reuşit să transfere cunoştinţele însuşite în domenii noi, iar îmbunătăţirea activităţii lor în aceste noi domenii a fost şi mai vizibila decât în timpul jocului original.